Nieuws

NIEUWSBERICHTEN

16-07-2022

Naar de haaien met afdeling Deltamarien


16 juli was het dan weer zover de derde gecharterde bootvistrip (2 eerdere gingen dit jaar niet door i.v.m. Covid-19 beperkingen) met de Deltamarien. Met in totaal 10 vissers mochten wij weer bij de “Wiesje”van kapitein Hank Perree aan boord stappen. Om kwart voor acht stond de groep vissers te trappelen van ongeduld. Fantastisch zonnig weer, geen wolkje aan de hemel en een matige, later op de dag iets naar het Noorden draaiende wind, maakte dat de mannen er vanuit gingen data zij niet in dikke pakken maar nu in T-shirts en korte broeken de klus wel zouden kunnen klaren…..


Om acht uur door de sluizen de Westerschelde op en daarna rechtsaf langs de Walcherse kust, de boulevard met daarop het beeld de trotse admiraal De Ruyter, de zeevaartschool en het windorgel. Daarna het Nollestrand op nar de stek vlak bij Zoutelande (inmiddels ook internationaal bekend door het liedje van Bløf) daar ongeveer 350 meter uit de kust geankerd, net op wat dieper water. Hank had net voor ons vertrek al gemeld dat hij erg blij was wanneer iedereen 1 haaitje zou vangen maar dit temperde ons enthousiasme toch nauwelijks, daar wij wel zouden bewijzen dat hij ongelijk zou krijgen. Nu na 1 uurtje er nog geen visje aan boord was gekomen, begonnen een paar vissers wat ongeduldig naar de haring en verenpaternosters te grijpen en jawel het gevolg was dat binnen een halfuurtje de eerste horsmakrelen al klapperend aan boord kwamen. Maar voor deze vissoort kwamen wij niet, de stroming was onderhand wat minder geworden en de wind iets gedraaid dus op naar een stek vlak voor het station van de KNRM op ongeveer 200 meter uit de kant.


Een gouwe stek, daar binnen een kwartier aan bakboord het eerste haaitje aan boord kwam. Overigens daarna duurde het toch ongeveer twee uur voordat aan bakboord weer een haaitje gevangen zou worden. Nee, aan stuurboord daar zou het gaan gebeuren, de een na de andere visser wist een haai en sommige zelf twee haaitjes te vangen voor dat bakboord de schade aan vangst mocht gaan beperken.

Aan het eind van de dag waren er niet minder dan 4 vissers met 3 haaitjes (w.v. de grootste 94cm.), totaal zijn er 17 haaitjes gevangen, 6 horsmakreeltjes en 1 blauwe makreel en dat met 10 man s zeker meer dan redelijk!


De deelnemers kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagde dag met heerlijk weer, een heerlijke catering aan boord met koffie (met koek), regelmatig een frisje, een broodje worst en een beker kippensoep. Begin oktober is er weer een vistrip die overigens al volledig volgeboekt is, maar in november (20e) en december (18e) worden er weer nieuwe trip ondernomen. Kosten voor deze volverzorgde zeevistrips € 75,00 (incl. aas). Meer informatie kunt u aanvragen via het contactformulier dat te vinden is op de website (onder het tabje ‘CONTACT)’.


Ook in 2023 wil afdeling Deltamarien weer een aantal (6-7) van dit soort vistrips (op schar, gul, zeebaars en haaien) vanuit Vlissingen ondernemen, dus heeft u interesse om volgend jaar eens mee te gaan meldt het met het contactformulier aan deze afdeling dan kunnen zij daar een planning op maken!


Voor een impressie zie galerij

 

 

-------------------------------------------------

19-06-2021

Naar de haaien met De Wiesje vanuit Vlissingen


Zaterdag 19 juni stond in de agenda als de dag dat wij, Dirk, Leen, Wim en de 2 Peters van de Deltamarien, in het boek stonden om na 3 maal uitstel te gaan vissen op haai…Nu was de nacht van 18 op 19 juni niet bepaald onder een gunstig gesternte namelijk een flinke storing met ongelofelijk veel regen, onweer en 7 Beaufort wind (wie heeft niet het nieuws van honderden omgewaaide bomen en veel schade vanuit Leersum gezien). Met een zeegang die golfhoogten liet zien van zeker zo’n 1,70 meter was het in het begin niet een uitgemaakte zaak of wij de zee op zouden gaan, maar voldoende kennis van het lokale weer en stromingen hadden de schipper overtuigd dat het zeker later op de dag goed te doen was….


De kapitein Hank Perree van vischarterboot De Wiesje had ons vrijdag al bericht een uurtje later uit de haven van Vlissingen te vertrekken. Vooral omdat later op de dag de wind er totaal uit zou gaan lopen en in de vroege ochtend er nog een flink zeetje liep…. Een mooie bijkomstigheid dat wij dus een uurtje later uit bed hoefden te komen maar om 06:00uur was het dan toch tijd om de reis vanuit Hellevoetsluis naar Vlissingen te starten. Veel te vroeg in de haven van Vlissingen aangekomen was de wind al wat gaan liggen, maar de Westerschelde was nog wel redelijk onstuimig.


De boot arriveerde rond acht uur en na een kop koffie, Hank gaf aan dat wij alle tijd hadden en de dag wel wat later zouden afsluiten, was het inladen de hengels optuigen en richting de sluis en daarna de Westerschelde op. Met in totaal 8 opstappers, 1 matroos en 1 kaptein de Westerschelde op, die dus daadwerkelijk ‘wat knobbelig’ was en richting Westkapelle waar wij de eerste visstek van de dag zouden gaan bevissen. Onderweg daar naartoe liepen wij schijnbaar in wat lijn daar de motor ineens wat slechter begon te lopen en te trillen. Na onze 2e visstek kwam er een duiker langs, die toevallig in de buurt aan het duiken was en die uit de schroeven en schroefassen een soort pluisdraad wist te verwijderen, waardoor het schip naar de 3e stek zijn goede vaareigenschappen weer kon bewijzen….    Dat pluisdraad is overigens het (kunststof-)materiaal wat beroepsvissers onderaan hun netten monteren om slijtage van het dure net te voorkomen, maar wat natuurlijk wel hinderlijk is wanneer dat losraakt en ook bepaald niet een positieve bijdrage levert aan het zeemilieu.


De schipper gaf met de nodige humor een korte uitleg van de soort visserij, wat wij vandaag konden verwachten en de wijze hoe het beste resultaat bereikt kon worden en een haai ‘aan de vinnen te komen’ Het aas van de dag bestond uit oudere steekzagers, kleine krabben en garnalen.

Wij lagen uiteindelijk niet verder dan zo’n 250 meter vanuit het strand, op zo’n kleine 4 meter water.
Het vistuig, een boothengel van 2,70meter, een 6000 zeemolen, 25/110 nylon hoofdlijn met natuurlijk wel een voorslag van een iets dikker formaat en een ‘wapperlijn’ van zo’n 60 centimeters met daaraan een haak (type 314 Gamakatsu maat 2) en een ankerlood van 175 gram dat moest het gaan doen.

Na een half uurtje vissen werd de eerste haai gehaakt en na een leuke strijd aan boord gebracht, deze haai bleek achteraf ook de grootste van de dag met zijn 112cm. Na natuurlijk foto ’s werd de vis weer in zijn element gezet en nu wachten op de volgende aanbeet die snel volgde… De meeste vissen waren tussen de 85 en 100 cm, haaien die een leuke strijd leverden vooral ook omdat wij met redelijk licht materiaal visten. Opvallend was ook dat in tegenstelling wat je zou verwachten het vangende aas redelijk klein van formaat was en zeker geen grote zagers van 15cm of meer.


De eerste stek die bevist werd met afgaand tij was redelijk productief met zo’n 8 haaien die aan boord gehaald. De tweede stek zo’n 200 meter noordelijker zou ook nog een aantal haaien opleveren en uiteindelijk de 3e stek weer zo’n 300 meter zuidelijker en die bevist werd met het eerste uur van opkomende tij viel wat tegen met slechts een haai en een horsmakreeltje.


Aan het eind van de dag hadden alle 5 Deltamarien vissers vis gevangen en in totaliteit 9 haaien en als bijvangst een horsmakreel. Zeker omdat de visserij erg specifiek op haai was, was de kans op andere soorten vis klein. Totaal wisten de 10 vissers 16 haaien en 3 horsmakreeltjes te vangen, zeker geen sensationele vangst maar met dit heel rustige water en de goede temperatuur was het goed vertoeven op De Wiesje. De catering aan boord was voortreffelijk koffie, soep, een frisje, broodje worst maakten de dag compleet, te meer dat vanaf de lunch de wind, zoals voorspeld een volledig uit was gelopen en de zee als een spiegeltje erbij lag…

Het vangen van een haai is toch een aparte ervaring, zeker omdat de vissen strijd leveren maar zeker ook omdat zij zo mooi getekend zijn. Zeker een ervaring om maar weer eens snel opnieuw te ondergaan, dus waar is die agenda…!?